Logo

Calculatie. Een vak apart met veel uitdagingen!

April 2023 Alleen maar cijfers? Nee zeker niet. Maar wat dan wel? Onze calculator Erik neemt je mee in dit uitdagende en dynamische vakgebied.

Eric en Ivo

Erik: ”ik werk nu ruim 5 jaar bij Dostal. En geen dag is hetzelfde. De ene dag reken je een particuliere klus uit en de volgende dag een gemeentelijk- of provinciaal werk. Ook voor Rijkswaterstaat maak ik calculaties. Het werken voor deze verschillende opdrachtgevers met elk hun eigen wensen maakt mijn werk interessant en uitdagend.

Het project maak je op papier

Calculeren is niet alleen maar cijfermatig werken. Als calculator voer je eigenlijk het hele project op papier al uit. Zelfs vóórdat de eerste stenen zijn gelegd of de schop in het zand is gezet. Met de werkomschrijving in de hand ga ik samen met de projectleider of uitvoerder de beste werkwijze bepalen. Welke kansen en risico’s zijn aanwezig? Moeten we eventueel extra kosten maken om tot de beste oplossing te komen? Op basis van mijn onderzoek maak ik een kostprijsberekening. Ja inderdaad. Dus toch cijfertjes :-). Maar naast die cijfers kijk ik dus ook met een technisch oog naar het project. Dit doe ik vaak in samenspraak met de projectleider, uitvoerder en planschrijver. We bekijken de situatie en denken actief mee in oplossingen. Zo stellen we bijvoorbeeld extra verkeersmaatregelen voor of denken we mee in hergebruik van materialen bij bijvoorbeeld verhardingen.

Eric en Ivo in kantoor

Snel schakelen

Het leuke aan calculator zijn bij Dostal is de diversiteit aan contractvormen en projecten. De ene keer ben je bezig met een kleine offerte voor het herstellen van een particuliere inrit. Terwijl je daarna bezig gaat met een UAV-GC contract voor onderhoudswerk aan snelwegen of een bouwteam voor de reconstructie van riolering en verhardingen in een woonwijk. Ook RAW-raamovereenkomsten voor onderhoud aan verhardingen zijn een onderdeel van mijn werk. Een heel divers pakket dus.


Binnen ReintenInfra hebben we veel specialiteiten. Zo hebben we een zusterbedrijf voor verkeersmaatregelen, markering, bronbemaling en groenvoorzieningen. De lijntjes zijn kort en zaken regelen we snel. Hierdoor schakel je als calculator snel. Een prettige manier van werken mét een fijne werksfeer!