Logo

Werken bij Dostal: familie Uenk

Juni 2022 ‘Al etende krijg je honger’ is een gezegde dat voor veel vaklieden in de grond- weg- en waterbouw opgaat. En dat geldt niet uitsluitend voor starters op de arbeidsmarkt. Het gaat zeker op voor vader Wim en zoon Guus Uenk. Hun liefde voor het vak groeide na een eerste voorzichtige kennismaking en nu willen ze niet meer anders.

Guus en Wim Uenk

Vader en zoon Uenk werken bij Dostal in Vorden. Vader werkt in de werkplaats, zoon bedient een reusachtige freesmachine die asfalt van het wegdek verwijdert. Wim werkte in de agrarische sector. Hij liep daar vast maar was nog zeer gemotiveerd om aan het werk te blijven. Na een toevallige ontmoeting bood Dostal hem een kans om te scholen. Wim accepteerde het aanbod. Hij werkt inmiddels 11 jaar in de werkplaats en heeft geen seconde meer gedacht over een andere werkomgeving.

De jongste freesmachinst van Nederland

Guus wilde aanvankelijk kraanmachinist worden. Tot hij een freesmachine aan het werk zag. “Als tiener hielp ik Karin en Herman bij het onderhoud van hun tuin. Herman nodigde me uit eens een dag mee te gaan met een asfaltploeg. Om te kijken of dat iets voor me was. Dat heb ik gedaan en zag daar de freesmachine aan het werk. Vanaf dat moment was het mijn droom om freesmachinist te worden. Karin en Herman hebben me gestimuleerd de agrarische school af te maken en daarna naar InfraVak/SOMA te gaan. Een opleiding voor freesmachinist bestaat niet maar bij Infravak en bij Dostal krijg ik de kans het vak te leren. Mijn groot rijbewijs heb ik onlangs gehaald en ik begin na de zomer met de opleiding machinist. Mijn stage doe ik natuurlijk bij Dostal.”

Guus Uenk Frees

Guus bedient op dit moment, onder begeleiding van collega Gerard, de grote freesmachine 2.20. “Ik kom op veel mooie plekken in Twente en de Achterhoek. Morgen moet ik naar Enschede waar we de Haaksbergerstraat gaan frezen. Dit is overdag, maar soms moet ik ook ’s nachts frezen als het een groot werk is en het in een kort tijdsbestek klaar moet zijn. Ik hou van die afwisseling.”

Ook buiten het werk zien Wim en Guus elkaar regelmatig. Wim: “In de avonden zijn we vaak bezig met onze hobby: hout kloven. In het weekend heeft ieder zijn eigen ding, maar af en toe bezoeken we samen een wedstrijd van Go Ahead Eagles. Beide zijn we groot fan én we hebben een mooi seizoen achter de rug”.